TOMUTONTTU - Hoshi

Kasetti, Joteskii Groteskii, 2022



Jan Anderzénin sooloprojekti jaksaa yhä hengittää ja olla kiinnostava ja kuunneltava vuodesta toiseen. Paljon on tullut muutosta vuosien varrella, mutta sulavasti siirtyen. Samplereitä ja syntikoita on käytetty paljon, ja kenties näillä vehkeillä tämä onkin enimmäkseen tehty ja tuotettu. Digitaalista laitteistoa myös hyödynnetty ja nauhasuhinoista lopullisesti luovuttu. Mukana muutamilla kappaleilla on myös vierailevia artisteja, joista itselleni entuudestaan tuttu on uusi-seelantilainen Kraus.

Yhä tätä voi luonnehtia kokeelliseksi, psykedeeliseksi ja elektroniseksi, mutta musiikillisia elementtejä on monesta eri lajeista. On new agemaista kaunistelua ja kristallinkimalletta, progemaisia nytkähtelyjä ja sävelkaaria, freejazzimaista vapaata leijumista, folkhenkistä pehmeää tunnelmointia, sekä Musique Concréten kollaasimaista palojen yhdistelyä. Varmasti siinä on paljon muutakin, ja muutenkin tälläinen tyylilajien esiinvetäminen tähän on vähän niin ja näin, mutta kyllä noilla jo jonkinlaista kuvaa albumin äänimaailmasta saa. Paras on tietenkin tutustua itse ja vetää omat johtopäätöksensä.

Vaikka tässä paljon onkin kaikenlaista ja välillä sekaisinkin, niin yleisilmeeltään Hoshi on melko loungemainen. Suht helppoa kuunneltavaa, ja sopii varmasti hyvin myös taustamusiikiksi futuristiseen kulttuurikahvilaan, jossa Juhla Mokkaa on pyydettävä tiskin alta (useampaan kertaan) - etuosaston kun ovat vallanneet uuden sukupolven juomat ja purtavat. Auringonvalo paistaa sisään erivärisisten ikkunoiden läpi ja heijastelevat lasisiin koristeisiin joista se heijastuu uudelleen eri pinnoille ja soljuu siinä missä tuuli keinuttaa ulkona olevia puita valon eteen ja pois. Säkkituoleilla lojuu joukko mieleltään kirjavia ihmisiä, toiset ovat päätyneet klassisesti pöytien ääreen keskustelemaan ja nauttimaan talon antimista, kun on vielä heitäkin joille ei ehkä maistu musiikin lisäksi muu kuin seinille ripustetut abstraktit maalaukset. Näissä jälkimmäisissä on jotain keväisän ja kesäisän mystistä, aivan kuin itse tässä musiikissakin.

Mikä lie merkitys albumin nimellä Hoshi. Muistelin nähneeni samannimisen elokuvan koirasta, mutta se olikin Hachi. Wikipedia käynnin jälkeen ymmärrän sanan olevan japania ja tarkoittavan tähteä, ja voi se tarkoittaa myös buddhalaista pappia/munkkia. Lisäksi on lista Hoshi nimisiä julkkiksia, sekä fiktiivisiä hahmoja. Tomutontun Bandcamp sivulla tosin tarjotaan vaihtoehtoa, että Hoshi olisi itseasiassa lyhenne jostain lauseista, joita on tarjottu niitäkin useampia, ja nekin kenties vain esimerkkejä mahdollisuuksista. Paljon on valinnanvaraa ja kuulija napatkoon sieltä oman oraakkelinsa jatkotutkimuksia varten.